Het was eind december 2006 toen ik werd benaderd door een cursist van School Luchtmobiel met de vraag of wij, Dutch Military Pipes & Drums (toen nog “Blue Guards”), de eenheid op 12 januari 2007 wilden begeleiden tijdens de laatste kilometers van de training naar de Oranjekazerne. Als toenmalige penningmeester van de band moest ik wel aangeven dat hier kosten aan waren verbonden. Een week later liet hij weten dat de financiën geen problemen zouden geven.


Samen vonden we dat het nu wel kon doorgaan, maar we waren vergeten om dit plan voor te leggen aan de Commandant School Luchtmobiel. Vervolgens heeft de genoemde cursist overleg gehad met zijn commandant. In de loop van de daarop volgende week werd ik gebeld door de Brigade-Adjudant van 11 Luchtmobiele Brigade. Hij vertelde mij dat de Brigadecommandant (Brigade Generaal Mark van Uhm, nu de Beschermheer van de Dutch Military Pipes & Drums) had besloten om voortaan alle binnenkomsten van de cursisten School Luchtmobiel door de pipeband te laten begeleiden. Op 31 maart 2023 was dat voor de 75e keer.

Een wens van een paar cursisten is inmiddels uitgegroeid tot een traditie. Het blijft een bijzonder moment voor een rode baretdrager om met de muziek van de doedelzakken en drums zijn/haar laatste kilometers af te leggen van de opleiding voor de Rode Baret.

75 keer een bijzonder moment voor zowel de cursisten als de mensen van de pipeband Dutch Military Pipes & Drums “Falcon Guards”.

Voorafgaande aan de eindmars wordt, bij de herdenking ’s nachts op de erebegraafplaats Oosterbeek, het nummer “Heroes of Oosterbeek” door één doedelzakspeler van de doedelzakband gespeeld.

Jan in Oosterbeek

DMPD “Falcon Guards”

Jan Pit, medeoprichter van de band.